2018. március 2., péntek

Megfogant 52. rész


A szolga felszisszen, ura megsérült. A sérülés kicsi, de a fehér gyolcs inget gyorsan pirosra színezi a kiserkenő vér. Ekkor azonban ura megtáltosodik, csapást csapásra halmoz, és a herceget eléri az első komoly vágás. A bal vállat ért seb mély lehet, mert a férfi fölkiált, arcán fájdalom vonaglik át, és innentől karja szinte élettelenül lóg a test mellett. A fekete ing bal oldala az átitatott vértől fénylik a kegyetlen napsütésben.

A gróf mégsem hátrál meg. Nem adja föl. Az emberei ellátják a sebet, csillapítják a vérzést, és kezdődik a második menet. A lelátókon a férfiak magukból kivetkőzve ordítanak. A kemény viadal, a vér látványa megigézi őket, élvezik, hogy igazi, gyűlölettől átitatott küzdelmet láthatnak. Mert a két fél gyűlöli egymást, ez az első pillanattól nyilvánvaló. 
Azonban a gyűlölet elvakít. A szolga jól látja, hogy a gazdájában dúló heves érzelmek rossz irányba viszik az összecsapást. Miklósból most hiányzik minden megfontoltság, ami őt a többi vívó fölé szokta emelni. Amióta az első kisebb seb érte, azóta alig védekezik. A Sötét herceggel pedig talán tényleg maga az ördög lehet, mert úgy veti bele magát a viadal második menetébe, mintha mi sem történt volna. A sebesült karja szorosan a törzse mellett, nem mozgatja, de a másik karja úgy jár, mint a cséphadaró. Minden támadásra támadással felel.
Megtörténik a baj. Miklós komoly vágást kap szinte ugyanoda, ahová a nyár elején az Erikkel folytatott viadalban. Tudja mindenki, ha azt akarod, hogy egy seb igazán fájjon, szúrj oda, ahol legutóbb az ellenséged megsebesült. Megkapja Miklós a szúrást. A szolga látja ura eltorzult arcát. Még most is végigfut hátán a hideg, ahogyan visszagondol. De már oda is ér a fogadóba. Nagyon unja ezt a helyet, alig várja, hogy végre hazainduljanak.
Az udvar szokatlanul kihalt, pedig délelőttönként mindig összeakad itt egy-egy asszonnyal, egy-egy emberrel. A konyhán kisegítő nők szívesen ülnek ki a konyha előtti padra, miközben csirkét, fácánt, galambot, apróbb, csapdával elejtett kis madarakat kopasztanak, gyökereket pucolnak, mozsárban fűszereket törnek. A konyhaajtó melletti fán most is lóg ugyan egy félig kibelezett nyúl, de az ember, aki a nyúzás mestere, nincs sehol.
A szolga gyomrába félelem áll, ahogyan keresztülsiet az udvaron, és megfogan benne a gyanú. Valami baj lehet. Hirtelen jut eszébe, hogy elfecsérelt a piacon egy csomó időt, és az urát legalább egy órája magára hagyta. Mi van, ha ez a süket csönd valami ellenséget bújtat? Kettesével, néhol hármasával veszi a fokokat. Fölér az emeletre, óvatosan kukkant ki a lépcsőházból a folyosóra. Végre meglát egy emberpárt. Na ezek miatt ugyan nem kell aggódnia! El vannak veszve egymásban.
Adj egy csókot, szentem!
Adjon néked csókot a hóhér!
Ugyan! Hiszen az előző éjszakát velem töltötted!
Na! Éppen azért! Adok-kapok! Csörgettél a tenyerembe, én meg táncoltam veled egy kört, többet ne várj!
A szolga kifújja magát. Ráköszön az egymással évődő párra, elmegy mellettük, de csak a leányzó köszön vissza, a férfi új vendég lehet. A szolga nem ismeri, sosem látta. Sietve lépked tovább, a folyosó vége felé tart. Az ajtón a kopogtatás a megszokott, és már hallja is ura csoszogó lépteit. Vénembert csinált az a két sérülés Miklósból. Erőtlen hang hallatszik az ajtólap mögül.
Barnabás?
Igen, uram.
Nyílik az ajtó, Barnabás ura arcába néz. A vonások, a szemek is mérgesek.
Mi tartott ennyi ideig?! A piac két-három sarokra van!
A szolga kedvessége eltúlzott.
Így aggódtál értem, jó uram?
Aggódott érted a fene! Rossz pénz nem vész el!
Mitől vagy ilyen harapós kedvedben? Hoztam mindent!
Híreket?!
Azt is!
Mondod, vagy harapófogóval kell kihúznom belőled minden szót?!
Lótok-futok egész nap, és semmi köszönet.
Mindjárt megköszönöm neked két pofonnal, hogy nem tudsz tisztességes választ adni.
A szolga leteszi a kezében tartott csomagokat, ura felé fordul, szemeibe néz, hangja már komoly, úgy mondja.
Nem halt meg!
Miklós arca, ha lehet, még jobban elkomorul, a szemek élettelenül merednek a rossz hír hozójára.
Nem lehet igaz!
A szolga hangja suttogó.
Talán tényleg magával az ördöggel cimborál.
Ezeket a szavakat többé hallani sem akarom! Az eszed miatt vagy mellettem, nem egy fogatlan vénasszony fecsegésére vágyom.
A szolga egy pillanatra lehajtja a fejét, azután fölnéz újra.
Akkor mondd meg, hogyan élhette túl a csapásokat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése